CBS AQUAMARIJN

zaterdag 4 februari 2012

Bijzonder bezoek

Afgelopen vrijdag leek de school wel een ziekenhuis! We kregen namelijk bijzonder bezoek in de klas.


Zijn wij nog net zo lenig als een baby?

Zo kwamen er een gynaecoloog en een kraamverzorgster. Zij vertelden over hoe een baby wordt geboren: soms uit de billen van mama, soms uit de buik. Dat heet dan een keizersnee, leerden we van de papa van Maurits.
De kraamverzorgster vertelde hoe je goed voor een baby kunt zorgen. Ze had zelfs haar eigen baby meegenomen. Baby Fem mocht in de tummy tub. Daarna mocht juf Lisanne haar een schone luier om doen. Dit was meteen een goede oefening.


De papa van Maurits veranderde langzaamaan in een echte chirurg. Even zijn handschoenen voelen. Die voelden net als een ballon, vonden wij.Er was ook een 'slaap-dokter'. Hij vertelde dat je in het ziekenhuis soms gaat slapen. Als je dan wakker wordt dan is het fijn als er iemand bij je is. De slaapdokter kwam samen met een zuster die een heleboel weet over je longen. Wij weten nu ook waar je longen zitten en dat je zonder longen niet kunt ademhalen. Sommige patiënten hebben moeite met ademhalen en dan krijgen ze 'nep-longen' en zelfs een 'nep-neus'!
In het ziekenhuis moet je soms hele speciale kleren aan. Wij deden een verkleed-marathon: wie heeft zich als eerste helemaal aangekleed?!Pop Joep was gevallen op het ijs en had heel veel pijn aan zijn been. De dokter en zusters gingen Joep toen heel goed onderzoeken en zelfs opereren!

Tot slot kwamen er nog een kinderarts en twee zusters op bezoek. Zij hadden een bedje meegenomen en deden net alsof Leon ziek was. De kinderarts moest Leon onderzoeken. Hij zei dat hij buikpijn had. Hij kreeg een polsbandje om en een bandje om z'n grote teen. En hij kreeg stickertjes op z'n buik. Mees was de dokter, hij mocht even met de stethoscoop naar Leon z'n buik luisteren. Gelukkig was alles goed! ...

Ook in de Rupsenklas kwamen twee dokters op bezoek. De slaapdokter en de gynaecoloog, dat is een moeilijk woord voor een dokter die baby's geboren laat worden. Ze vertelden ons hoe een baby geboren wordt en ook hoe baby eten krijgt in de buik van de moeder. Dat gaat zomaar door een buisje vanaf de navel, bijzonder hoor!Sommige kinderen vonden het wel een beetje spannend hoor, dokters zien er ook zo eng uit in die pakken. Gelukkig legde de gynaecoloog ons uit dat ze alleen een pak aan hebben omdat dat heel schoon is. Daarna mochten we zelf ook wel even verkleden, dat was leuk!


In de lieveheersbeestjesklas kwam aan het einde van de ochtend nog een keer bezoek. De verloskundige van de juf kwam langs om naar het hartje van de baby in de buik te luisteren.
Dat was wel een beetje gek, want het klonk als een treintje. Nu weten we echt zeker dat er een baby in de buik van de juf groeit. We hebben even heel goed naar haar buik gekeken en kunnen het nu ook al een beetje beter zien...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten